Namestitev sistema

Iz SDMS
Skoči na: navigacija, iskanje

Kategorije:Administracija sistema

Zahteve strojne in programske opreme

Za uporabo sistema SDMS 4.1 v omrežni verziji potrebujemo osebni računalnik z operacijskim sistemom Windows NT, Windows 2000, Windows XP ali Windows 2003. To velja le za strežnik, medtem ko lahko na ostalih računalnikih (odjemalcih) uporabljamo tudi operacijski sistem Windows '95 ali Windows '98.

Za delovanje omrežne verzije je seveda potrebno tudi omrežje. Pomembno je, da so omrežje ter njegovi gonilniki in protokoli pravilno nastavljeni.

Ostalih posebnih zahtev po strojni in programski opremi sicer ni. Načeloma sistem deluje na poljubnem sodobnem računalniku, seveda pa velja, da na hitrejšem računalniku deluje hitreje.

Namestitev sistema na strežnik

Prvi korak je namestitev samega sistema na strežnik. Postopek namestitve je naslednji:

 • Na računalnik se prijavimo kot uporabnik z administratorskimi pravicami.
 • Iz namestitvenega CD-ROMa prenesemo na poljubni disk računalnika vsebino v enakem imeniškem sistemu kot je zapisana na CD-ROMu. V nadaljevanju bomo predpostavili, da je smo izbrali disk C in namestili sistem v izhodiščno mapo C:\SDMS.
 • Pri prenosu datotek moramo posebej paziti, da datoteke ne ohranijo read-only atributa, ki ga imajo nastavljenega na CD-ROMu. Če imajo datoteke na disku slučajno nastavljen ta atribut, ga je treba ročno odstraniti.
 • Priporočamo, da mapi C:\SDMS aktivirate skupno rabo (sharing), in sicer pod imenom SDMS. S tem se bo omogočil enostaven in varen dostop odjemalcev do sistema.
 • Nato izvedemo namestitev gonilnika za zaščitni ključ. To storimo tako, da zaženemo program HLDRV32.EXE, ki se nahaja v mapi C:\SDMS, in sledimo namestitvi gonilnika, kakor nas vodi program.
 • Po zaključeni namestitvi gonilnika vstavimo zaščitni ključ v LPT vrata na strežniku. Če imate kakšna vrata še prosta, uporabite le-ta, sicer pa priključite tiskalnik preko ključa.
 • Na namizju Oken si ustvarimo bližnjico do programa CLIENT.EXE, ki se nahaja v mapi C:\SDMS. Takšno bližnjico si bomo ustvarili tudi na vsakem računalniku, ki ga bomo uporabljali kot odjemalca.
 • Nato s klikom na ikono programa zaženeno program. Ko prvič vstopamo v sistem, uporabimo uporabniško ime Administrator (ali krajše admin) in prazno geslo, kasneje pa bo vsak uporabnik vstopal pod svojim imenom.
 • Če je program pravilno nameščen, se nam odpre glavno okno programa. To nam za sedaj zadošča. Preden preidemo na nameščanje strežnika moramo program zapreti.

Namestitev SDMS strežnika

SDMS strežnik se namesti kot sistemski servis. To pomeni, da se avtomatsko zažene takoj po zagonu samega računalnika, še preden se uporabnik prijavi v sistem. Strežnik ostane aktiven tudi potem, ko se uporabnik odjavi iz sistema. V tem načinu deluje strežnik popolnoma pritajeno (brez uporabniškega vmesnika).

Ko smo namestili sistem SDMS na strežnik, nadaljujemo z namestitvijo SDMS strežnika takole:

 • V sistemsko mapo C:\WINNT\SYSTEM32 prenesemo datoteke SDMS.EXE, SDMS.INI in SDMS.LIC.
 • V urejevalniku besedila (Beležnica oz. Notepad) popravimo vsebino datoteke SDMS.INI tako, da je pot to baze podatkov pravilno navedena (tipično je to C:\SDMS\DATABASE).
 • Iz komandne vrstice zaženemo ukaz: SDMS.EXE -INSTALL.
 • Če se je strežnik pravilno namestil, se nam izpiše sporočilo. Sicer pa nekaj ni v redu, in za vzrok si je treba ogledati datoteko SDMS.LOG, ki se je kreirala v sistemki mapi C:\WINNT\SYSTEM32. Če te datoteke tam ni, si je potrebno ogledati datoteko SDMS-????-??-??.LOG, ki se je kreirala v mapi, kjer je baza podatkov (tipično C:\SDMS\DATABASE). Po odpravi vzroka napake ponovimo prejšnji korak.
 • Iz komandne vrstice zaženemo ukaz: NET START SDMS.
 • Če se je strežnik pravilno zagnal, se nam v komandni vrsici to tudi izpiše.
 • Sedaj je SDMS strežnik pravilno nameščen in aktiven kot sistemski servis. Ob vsakem zagonu računalnika se bo avtomatsko zagnal tudi SDMS strežnik.

Namestitev odjemalcev

Na vsakem računalniku, kjer se bo uporabljal SDMS kot odjemalec, je priporočeno narediti trajno povezavo na mapo, kjer se nahaja SDMS odjemalec (z "Map network drive"). Primer: deljeno mapo \\SERVER\SDMS si namestimo kot disk G:.

Za lažji zagon programa si lahko ustvarite bližnjico na na namizju (primer: G:\CLIENT.EXE).

Nato poženite program CLIENT.EXE. Ko prvič vstopate v sistem, vnesite uporabniško ime admin in pustite geslo prazno, kasneje pa vaše ime in geslo pod katerim vstopate v sistem. Nato lahko (glede na licenčne pogoje) uporabljate aplikacije oz. razvojno orodje.

Namestitev Web strežnika

Će imate nabavljeno licenco SDMS WebServer, je potrebno instalirati tudi tega kot servis.

C:\SDMS

 \DATABASE
 \CLIENT
 \SERVER
 \WEBSERVER
Osebna orodja